STATUTEN
TITEL I : Vereniging
Artikel 1: Benaming
De vereniging draagt de naam “Fietstoerisme De Bevers vzw”, afgekort “FT De Bevers vzw”.
Artikel 2: Maatschappelijke zetel
De maatschappelijke zetel van de vereniging is gelegen in het Vlaams Gewest.
Artikel 3: Doel en activiteiten
De vereniging heeft tot doel het verenigen van sportieve fietsers. Hiertoe zal de vereniging onder meer de volgende activiteiten ontwikkelen:
a) Organiseren van eigen fietstochten;
b) Deelnemen aan door derden georganiseerde fietstochten;
c) Organiseren van activiteiten die het samenhorigheidsgevoel van de leden bevorderen. De vereniging kan alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks tot de verwezenlijking van het doel bijdragen, met inbegrip van bijkomstige commerciële en winstgevende activiteiten binnen wat wettelijk toegelaten is en waarvan de opbrengsten te allen tijde volledig voor de verwezenlijking van haar doel zal aangewend worden. De vereniging mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig ander persoon, behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.
Artikel 4: Duur
De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur.
Artikel 5: Communicatie
Een lid kan de VZW op elk ogenblik een e-mailadres meedelen om met hem te communiceren. Elke communicatie op dit e-mailadres wordt geacht geldig te zijn gebeurd. De VZW kan dit adres gebruiken tot aan de mededeling door het betrokken lid van een ander e-mailadres of van zijn wens niet meer per e-mail te communiceren.
TITEL II: Leden en bijdrage
Artikel 6: De leden
De vereniging bestaat uit leden. Het minimum aantal leden is vastgesteld op drie. De leden van de vereniging zijn de leden aanvaard krachtens artikel 7. Alle leden hebben stemrecht op de algemene vergadering.
Artikel 7: Voorwaarden lidmaatschap
Als lid kan tot de vereniging toetreden elke natuurlijke persoon die door het bestuursorgaan als zodanig wordt aanvaard, bij volstrekte meerderheid van de stemmen.
De leden zijn verplicht:
a) De statuten en het intern reglement van de vereniging alsook de besluiten van haar organen na te leven.
b) De belangen van de vereniging of haar organen niet te schaden.
Artikel 8: Einde lidmaatschap
Elk lid kan te allen tijde uittreden uit de vereniging door het indienen van zijn ontslag bij het bestuursorgaan. Het lid dat de door hem verschuldigde bijdrage niet heeft betaald, wordt geacht ontslag te nemen. De uitsluiting van een lid kan slechts uitgesproken worden door de algemene vergadering waarbij minstens 2/3e van de leden aanwezig en/of vertegenwoordigd is en wanneer er een meerderheid is van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Een lid dat ontslag neemt of dat wordt uitgesloten, heeft geen aanspraak op het bezit van de vereniging en kan betaalde bijdragen niet terugvorderen.
Artikel 9: Lidgeld
Elk lid betaalt dezelfde jaarlijkse bijdrage. Het bedrag hiervan wordt vastgesteld door het bestuursorgaan en mag niet hoger zijn dan 100 euro.
TITEL III: De algemene vergadering
Artikel 10: Samenstelling
De algemene vergadering is samengesteld uit alle leden.
Artikel 11: Bevoegdheden
De algemene vergadering is het hoogste orgaan van de vereniging. Zij bezit de machten die haar zijn toegekend door de wet en door onderhavige statuten. Behoren inzonderheid tot de bevoegdheid van de algemene vergadering:
1) De wijziging van de statuten;
2) De benoeming en de afzetting van bestuurders en het bepalen van hun eventuele bezoldiging;
3) In voorkomend geval, de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging wordt toegekend;
4) De kwijting aan de bestuurders en in voorkomend geval aan de commissarissen, en in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen hen;
5) De goedkeuring van de begroting en de jaarrekening;
6) De ontbinding van de vereniging;
7) De uitsluiting van een lid;
8) De omzetting van de vereniging in een ivzw, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming; 9) Een inbreng om niet van een algemeenheid te doen of te aanvaarden;
10) Alle andere gevallen waarin de statuten of de wet dat vereisen.
Artikel 12: Bijeenkomst
Er zal jaarlijks een algemene vergadering gehouden worden op dag en uur te bepalen door het bestuursorgaan. Alle leden moeten ertoe uitgenodigd worden. Behalve de jaarlijkse algemene vergadering, kan op ieder ogenblik door een beslissing van het bestuursorgaan of op vraag van minstens één vijfde van de leden, een buitengewone algemene vergadering worden bijeengeroepen.
Artikel 13: Bijeenroeping
De bijeenroeping gebeurt tenminste 15 dagen voor de dag van de vergadering via het clubblad van de vereniging of via email. De oproeping vermeldt dag, uur en plaats van de vergadering, alsook de agenda. Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden, wordt op de agenda gebracht indien dit 7 dagen voor de vergadering bij het bestuursorgaan is toegekomen.
Artikel 14: Volmachten
Ieder lid heeft het recht de vergadering bij te wonen. Hij kan zich laten vertegenwoordigen door een volmachtdrager die ook een lid moet zijn van de vereniging en voorzien is van een geschreven machtiging. Ieder lid kan slechts één enkel ander lid vertegenwoordigen.
Artikel 15: Voorzitterschap
De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuursorgaan of een door het bestuursorgaan aangesteld bestuurder.
Artikel 16: Besluiten
De gewone besluiten worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behoudens andersluidende bepaling in de wet of in onderhavige statuten. Voor de uitsluiting van leden is een meerderheid vereist van twee derden van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De aanwezigheid of vertegenwoordiging van ten minste twee derden van de leden is vereist voor:
a) een statutenwijziging. Deze kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van twee derde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
b) een wijziging van het statutaire doel. Deze kan alleen worden aangenomen met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
c) de (vrijwillige) ontbinding van de vereniging. Deze kan alleen worden uitgesproken met een meerderheid van vier vijfde van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. Ingeval op de eerste vergadering minder dan twee derde van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn, kan een tweede vergadering worden bijeen geroepen, die geldig kan beraadslagen en besluiten alsook de wijzigingen aannemen met de meerderheden hierboven sub a), b) en c) bedoeld, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen de vijftien dagen volgend op de eerste vergadering gehouden worden. Onthoudingen en ongeldige stemmen tellen niet mee. Bij staking van stemmen geeft de stem van de voorzitter of van de bestuurder die hem vervangt, de doorslag.
Artikel 17: Notulen
De besluiten van de algemene vergadering worden ingeschreven in het register van de notulen en worden ondertekend door de voorzitter en een bestuurder. Dit register wordt bewaard in de zetel van de vereniging. Alle leden worden van de beslissingen van de algemene vergadering op de hoogte gebracht door publicatie van de beslissingen in het clubblad van de vzw of verstuurd per email.
TITEL IV: BESTUURSORGAAN
Artikel 18: Samenstelling
De vereniging wordt bestuurd door een bestuursorgaan, samengesteld uit minstens drie leden en maximum 8. Het bestuur wordt benoemd door de algemene vergadering met een gewone meerderheid voor een termijn van onbepaalde duur.
Kandidaten voor het bestuur bezorgen hun kandidatuur minstens 10 dagen voor de algemene vergadering aan de voorzitter. Bestuurders die minstens de helft van de vertegenwoordigde stemmen halen, zijn verkozen.
Indien er een maximum aantal bestuurders is dan zijn de bestuurders met de meeste stemmen verkozen. Bij gelijkheid van stemmen is de jongste kandidaat verkozen.
Enkel indien door ontslag van een bestuurder het aantal bestuurders lager ligt dan voorzien in dit artikel, dan kan het bestuur autonoom beslissen in een coöptatie ter vervanging van de ontslagnemende bestuurder. Dit zal aan de eerstvolgende algemene vergadering ter goedkeuring voorgelegd worden.
Artikel 19: Functieverdeling
Het bestuursorgaan kiest onder zijn leden een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
Artikel 20: Bijeenroeping Het bestuursorgaan vergadert na oproeping van de voorzitter of een bestuurder die de voorzitter vervangt, zo vaak als het belang van de vzw het vereist. De oproeping bevat datum, uur en plaats van de samenkomst van het bestuursorgaan, alsook de agenda. De oproeping gebeurt per e-mail, binnen 2 dagen voor de vergadering.
Artikel 21: Beraadslaging Het bestuursorgaan kan geldig beraadslagen en besluiten ongeacht het aantal aanwezige bestuurders. Een bestuurder kan zich laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder. Iedere bestuurder kan slechts één andere bestuurder vertegenwoordigen. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen geeft de stem van de voorzitter, of van diegene die hem vervangt, de doorslag. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden buiten beschouwing gelaten.
Artikel 22: Bevoegdheden
Het bestuursorgaan handelt als college en is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijking van het doel van de vzw, met uitzondering van de handelingen waarvoor volgens de wet of volgens deze statuten de algemene vergadering exclusief bevoegd is.
Artikel 23: Externe vertegenwoordigingsmacht
Het bestuursorgaan vertegenwoordigt als college de vzw in alle handelingen in en buiten rechte. Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het bestuur als college, wordt de vereniging in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders die gezamenlijk handelen. Het bestuursorgaan of de bestuurders die de vzw vertegenwoordigen kunnen gevolmachtigden van de vzw aanstellen middels een bijzondere en beperkte volmacht.
Artikel 24: Tegenstrijdig belang Indien bestuurders een tegenstrijdig belang hebben van vermogensrechtelijke aard, moeten zij dit melden aan het bestuursorgaan en mogen zij niet deelnemen aan de beraadslaging, noch stemmen over deze beslissing. Indien een meerderheid van de bestuurders een belang hebben van vermogensrechtelijke aard, moet de algemene vergadering zich hierover uitspreken.
Artikel 25: Notulen Van de besluiten worden notulen opgemaakt. Na goedkeuring van alle bestuurders, worden deze opgenomen in het clubblad van de vzw of worden deze naar alle leden verstuurd per e-mail.
Artikel 26: Beëindiging van het mandaat Het mandaat van bestuurder eindigt:
- Wanneer de bestuurder ontslag indient, dit dient schriftelijk te gebeuren bij de voorzitter en het ontslag zal nadien bekrachtigd moeten worden door de eerstvolgende algemene vergadering;
- Wanneer een bestuurder ontslagen wordt door de algemene vergadering, die hierover beslist met een gewone meerderheid;
- Bij het verstrijken van de termijn;
- Bij rechtsonbekwaamheid.
- Bij overlijden.
Wanneer door vrijwillig ontslag het aantal bestuurders zakt onder het wettelijke of statutaire minimum, blijft de bestuurder in functie, tot in zijn vervanging is voorzien. De bestuurder wordt dan geacht de taak verder te zetten als een voorzichtig en redelijk persoon. Is er geen vervanging binnen een termijn van 3 maanden, dan kan de bestuurder ervan uitgaan dat zijn ontslag aangenomen is.
TITEL V: INTERN REGLEMENT
Artikel 27 Het bestuursorgaan vaardigt alle interne reglementen uit die hij nodig acht. Dergelijk intern reglement kan geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met het WVV of de statuten. Indien het bestuursorgaan het intern reglement wijzigt, is ze verplicht dit op de agenda en in de notulen van het bestuursorgaan op te nemen. Ieder lid wordt door zijn toetreding geacht alle interne reglementen te aanvaarden en te respecteren. Indien een lid deze reglementen niet naleeft, kan het bestuursorgaan bepaalde voordelen van het betrokken lid schorsen. Het niet naleven van deze reglementen kan ook aanleiding geven tot de uitsluiting van het betrokken lid.
TITEL VI: BOEKHOUDING
Artikel 28: Boekjaar – Kwijting
Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december. Elk jaar worden door het bestuursorgaan de rekeningen van het verlopen jaar afgesloten en wordt de jaarrekening opgemaakt, alsmede de begroting voor het volgende boekjaar. Deze worden aan de goedkeuring van de algemene vergadering onderworpen. Na goedkeuring van de jaarrekening en begroting spreekt de algemene vergadering zich, bij afzonderlijke stemming, uit over de kwijting aan de bestuurders.
TITEL VII: ONTBINDING EN VEREFFENING
Artikel 29: Ontbinding
De vzw kan op elk ogenblik door de algemene vergadering ontbonden worden. Bij vrijwillige ontbinding benoemt de algemene vergadering, of bij gebreke daarvan de rechtbank, één of meer vereffenaars waarvan zij de opdracht omschrijft. De vereffening geschiedt overeenkomstig de bepalingen bepaald in artikel 2:118 e.v. WVV.
Artikel 30: Bestemming van het vermogen
In geval van ontbinding en vereffening zal het netto actief van de vzw worden overgedragen aan een goed doel in verband met kankerbestrijding.
TITEL VIII: SLOTBEPALING
Artikel 31: Slot
Voor alles waarvoor in onderhavige statuten niet uitdrukkelijk is voorzien, zijn de bepalingen van het Wetboek Vennootschappen & Verenigingen (WVV) en haar uitvoeringsbesluiten van toepassing.